Please or Register to create posts and topics.

Ανεπιθύμητες Εγκυμοσύνες, λύσεις κι αδιέξοδα

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί επιθυμία κάθε γυναίκας και σε κάθε χρονική στιγμή. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια γυναίκα νιώθει ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η κύηση.

Αδιέξοδα στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν. Τόσο το νομικό όσο και το κοινωνικό πλαίσιο είναι πλέον απόλυτα προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα και κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να τερματίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αρκεί μόνο να το πάρει απόφαση κι εν συνεχεία τα βήματα είναι συγκεκριμένα.

Ενέργειες μετά το τέστ!

Μπορεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο της και να προχωρήσει σε διακοπή της εγκυμοσύνης με έκτρωση. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τις επιλογές της, τις συνέπειες αλλά και τις πιθανές επιπλοκές.

Το σημαντικό είναι ότι η άμβλωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία αντισυλληπτική μέθοδος ούτε να υποκαταστήσει το προφυλακτικό και τα άλλα αντισυλληπτικά μέσα.

Μέθοδος έκτρωσης

Η εκτρωτική μέθοδος που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ιατρών είναι η αναρρόφηση και η απόξεση στη συνέχεια. Υπάρχει και η δυνατότητα φαρμακευτικής έκτρωσης, με τη χρήση προσταγλανδίνης και μιφεπριστόνης. Όσο πιο προχωρημένη είναι μία εγκυμοσύνη τόσο πιο πιθανός είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας. Στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη η χρήση φαρμάκων για τη διακοπή της κύησης. Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία πόσων βδομάδων είναι, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη μέθοδος. Με τη χρήση εκτρωτικών φαρμάκων μπορεί να μην απομακρυνθεί όλος ο πλακούντας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και απόξεση για την ολική αφαίρεσή του.

Η χειρουργική μέθοδος διακοπής κύησης χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Απαιτείται αναισθησία και πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό. Η διαδικασία έχει ως εξής: Με τη χρήση ειδικού εργαλείου διαστέλλεται ο τράχηλος και εισάγεται αναρροφητήρας στη μήτρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί απόξεση του ενδομητρίου, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα.

Μετά την επέμβαση συνήθως δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για λίγες ημέρες. Απαιτείται ιατρική παρακολούθηση για ένα διάστημα και σε περίπτωση που η ασθενής νιώσει πόνο, έντονη αιμορραγία ή πυρετό πρέπει να ενημερώσει άμεσα το γυναικολόγο της.