υγιεινή διατροφή ξεκινάει από μωρό
ActiveMama ActiveMama » Archives » Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από μωρό!

Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από μωρό!

Οι γονείς νιώθουν απογοήτευση ή ενοχή αν το παιδί δε θέλει τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά η λεγόμενη επιλεκτική διατροφή είναι αναμενόμενο μέρος της παιδικής ηλικίας. 

Υγεία κι ευεξία από νωρίς…

Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από μωρό! Προσπαθήστε να χτίσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες με τα παιδιά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, το να κάνουμε τα παιδιά να τρώνε θρεπτικά τρόφιμα μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο!

Αν λοιπόν το μικρό σας αποφεύγει τις μπανάνες και το μπρόκολο, υπάρχουν ακόμα τρόποι να χτίσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες; Φυσικά! Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν πιο έξυπνες διατροφικές αποφάσεις στο μέλλον!

Χτίζουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά μας

Ενημερώστε το παιδί σας με θρεπτικές τροφές όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να θυμηθεί τι έτρωγε ως μωρό, αλλά η εισαγωγή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά από νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Σκεφτείτε να ξεκινήσετε το μικρό σας με μερικές από αυτές τις υπερ-τροφές!

Στοχεύουμε σε «ισορροπημένα» γεύματα

Στους περισσότερους αρέσει μια ποικιλία φαγητών την ώρα του φαγητού! Σερβίρετε στα παιδιά ένα ισορροπημένο γεύμα, ώστε να λαμβάνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, υγιή λιπαρά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται.

Μερικές συμβουλές για να φτιάξετε ένα «ισορροπημένο» γεύμα:
Κάποιο από το πιάτο είναι “πολύχρωμο”. Αυτό σημαίνει είτε φρούτο ή/και λαχανικό.
Δοκιμάστε να ενσωματώσετε δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινές πρωτεΐνες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Οι υγιεινές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα ψάρια, τα αυγά και τα πουλερικά.
Προσπαθήστε να ενσωματώνετε θρεπτικά τρόφιμα λίγο τη φορά.

Ακόμα κι αν το μικρό σας δεν τρώει κάποιο από το φαγητό, συνεχίστε να βάζετε αυτά τα τρόφιμα στο πιάτο του μία φορά κάθε λίγες μέρες. Μπορεί να δείτε το παιδί σας να αρχίζει να αισθάνεται πιο άνετα με αυτές τις νέες τροφές καθώς τις αγγίζει, τις μυρίζει ή ακόμα και τις πολτοποιεί με τα δάχτυλά του. Όλες αυτές είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για να αυξήσετε τα είδη των τροφίμων που θα φάνε.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να τρώνε θρεπτικά τρόφιμα, αλλά δεν αγνοούμε τα τρόφιμα που μπορεί να μην είναι τόσο θρεπτικά

Δεν θα είναι όλα όσα τρώμε γεμάτα θρεπτικά συστατικά – και αυτό είναι εντάξει! Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην ντρέπονται που απολαμβάνουν όλα τα φαγητά. Προσπαθήστε να γνωρίζετε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται όταν μιλάτε για τα τρόφιμα. Θέλουμε να αποφύγουμε την επισήμανση των τροφίμων ως «καλών» ή «κακών». Αντίθετα, δοκιμάστε να μιλήσετε για τα χαρακτηριστικά του φαγητού, όπως «πόσο δυνατά ακούγεται το καρότο μου όταν το δαγκώνω».

• Φάτε μαζί ως οικογένεια.
Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από τα οικογενειακά γεύματα! Αν τα παιδιά δουν την οικογένειά τους να τρώει καλά μαζί, αυτό θα ενισχύσει τις υγιεινές συνήθειες. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ήρεμη και διασκεδαστική ατμόσφαιρα, ώστε η οικογένεια να ανυπομονεί για τα γεύματα. Σερβίρετε φαγητά με υγιεινά ποτά.
Επιλέξτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το νερό πρέπει να συνοδεύεται από κάθε γεύμα, ώστε τα παιδιά να παραμένουν ενυδατωμένα. Το γάλα είναι πάντα μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου. Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας για το πόσο γάλα συνιστάται την ημέρα για το παιδί σας.

• Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν πότε είναι «γεμάτα».
Βοηθά τα παιδιά να γνωρίζουν τα όριά τους με το φαγητό. Εάν το παιδί σας δεν τρώει πολύ σε ένα γεύμα, πιθανότατα θα πεινάσει για το επόμενο γεύμα. Εάν δεν φαίνεται να τρώνε αρκετά για αρκετές ημέρες στη σειρά, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας για να δείτε ποιες προτάσεις μπορεί να προσφερθούν.

• Ορίστε μια ρουτίνα γεύματος.
Όλοι γνωρίζουμε το συναίσθημα του να πεινάμε τόσο πολύ που τρώμε ό,τι περνάει στα χέρια μας και συνήθως πολύ! Το να τρώτε σχετικά την ίδια ώρα κάθε μέρα θα βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων της πείνας και στη λήψη έξυπνων αποφάσεων για το τι θα φάτε. Προσπαθήστε επίσης να έχετε ένα συνηθισμένο σνακ ώρα της ημέρας. Αποφύγετε να αφήνετε το παιδί σας να τρώει σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να αισθάνεται πεινασμένο και να τρώει μια κατάλληλη για την ηλικία του ποσότητα φαγητού στα γεύματα. Οι ρουτίνες βοηθούν επίσης τις δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας!

Διδάσκουμε στα παιδιά τη διατροφή

Όσο περισσότερα γνωρίζουν, τόσο περισσότερο θα θέλουν να κάνουν υγιεινές επιλογές! Πάρτε τα μαζί στο μπακάλικο ή στη λαïκή αγορά, ώστε να μπορούν να δουν την ποικιλία των τροφίμων εκεί έξω. Βοηθήστε τους να μάθουν τη διαφορά μεταξύ δημητριακών, πρωτεϊνών, φρούτων και λαχανικών. Ζητήστε τους να βοηθήσουν στο μαγείρεμα και την προετοιμασία των γευμάτων στην κουζίνα. Η ανάπτυξη ενός κήπου με το παιδί σας μπορεί επίσης να του διδάξει για υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα. Γι’ αυτό λοιπόν λέμε πως η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από μωρό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *