γιατί μαμά
ActiveMama ActiveMama » Archives » Το “Γιατί μαμά” δε με εκνευρίζει πια!

Το “Γιατί μαμά” δε με εκνευρίζει πια!

Στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά κάνουν άπειρες ερωτήσεις για τα πάντα ενώ, μετά τα 5 χρόνια, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού οι απλοϊκές απαντήσεις μας δεν τους καλύπτουν και γεννούν νέες, ακόμα πιο περίπλοκες απορίες!

Γιατί μαμά; Γιατί βρέχει, γιατί τα ψάρια ζουν στη θάλασσα, γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος, γιατί οι δεινόσαυροι έχουν τόσο μεγάλη ουρά και άλλα ευφάνταστα και εμπνευσμένα ερωτήματα που, συχνά, μας πιάνουν αδιάβαστους και αδυνατούμε να δώσουμε μια επαρκή απάντηση. Ωστόσο, είναι καλό να επιβραβεύουμε την περιέργειά τους και να τροφοδοτούμε συνεχώς τη φαντασία τους δίνοντας μεγάλη προσοχή τόσο στις ερωτήσεις τους, όσο και στις απαντήσεις μας. Πως ξεπέρνάω το εκνευριστικό πολλλές φορές “γιατί μαμά;”

Δεν αποφεύγω τις ερωτήσεις τους

Κάποιες φορές, τα «γιατί» και τα «πώς» των παιδιών είναι επαναλαμβανόμενα και μας κουράζουν. Ακόμα και τότε, όμως, σεβόμαι τις απορίες τους και να τους δίνω σαφείς και κατανοητές απαντήσεις. Όσο πιο απλά απαντάμε σε ένα παιδί, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι το μήνυμά μας.

Δεν χρειάζονται εγκυκλοπαιδικές αναλύσεις ή επιστημονικές γνώσεις για να εξηγήσουμε «τι είναι ηλιοβασίλεμα». Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις και παραδείγματα που γνωρίζει και μπορεί να καταλάβει το παιδί, του προσφέρουμε τις βάσεις για να ερμηνεύσει τη φύση και τον κόσμο μέσα από τη λογική και την επιστήμη.

Εάν δεν γνωρίζουμε την απάντηση, το «Δεν ξέρω, μπορούμε, όμως, να το ψάξουμε μαζί» είναι αρκετό.

Εξοπλίζομαι με τα κατάλληλα βιβλία

Τα βιβλία ήταν, είναι και θα είναι ο προθάλαμος της γνώσης, της λογικής και της φαντασίας. Είναι πολύ σημαντικό να εμπλουτίζουμε συνεχώς την παιδική βιβλιοθήκη δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να βρίσκουν τις απαντήσεις που ζητούν, να αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από τα δικά τους φίλτρα και να διευρύνουν συνεχώς το πνεύμα τους.

«Εσύ τι γνώμη έχεις;»

Απαντώ στις διαδοχικές ερωτήσεις των παιδιών “γιατί μαμά” με την ερώτηση «Εσύ τι λες;». Δώστε τους την ευκαιρία να σκεφτούν μόνα τους μία λογική εξήγηση βοηθώντας τα να μάθουν να φιλτράρουν τις σκέψεις τους και να αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα. Το πιθανότερο είναι πως θα εκπλαγείτε από το βάθος και τον πλούτο των σκέψεων και της φαντασίας τους.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε πως τα παιδιά διαθέτουν αδιανόητο εσωτερικό πλούτο τον οποίον οφείλουμε, ως γονείς, να τον εξελίσσουμε συνεχώς. Όταν δείχνουμε ειλικρινές ενδιαφέρον για τη γνώμη τους, εκτός του ότι τονώνουμε την αυτοπεποίθησή τους, τα κινητροδοτούμε να μάθουν περισσότερα, να βελτιώνονται συνεχώς και να ξεπερνούν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό!

Δε μένουμε μόνο στις ερωτήσεις, κάνουμε κουβέντα!

Οι απορίες των παιδιών γίνονται αφορμή γοα διάλογο. Μιλάμε για τα πάντα τα ενθαρρύνουμε να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να διευρύνουν το πνεύμα τους. Το ένα «γιατί» φέρνει το επόμενο και, όταν ρωτάμε τα σωστά «γιατί», η ροή των σκέψεων μάς οδηγεί σε απολσυτικές συζητήσεις.

Εξάλλου, ολόκληρη η η ιστορία της εξέλιξης του κόσμου έχει πάντα μπροστά ένα “γιατί”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *