Έξυπνη διαχείριση χρόνου, πως γίνεται…
ActiveMama ActiveMama » Archives » Έξυπνη διαχείριση του χρόνου, πως γίνεται…

Έξυπνη διαχείριση του χρόνου, πως γίνεται…

Ο χρόνος είναι ότι σημαντικότερο και πιο πολύτιμο διαθέτουμε. Γι’ αυτό οφείλουμε να τον διαχειριζόμαστε με τρόπο έξυπνο, αποδοτικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό! Μερικά χρήσιμα tips για να κάνουμε το χρόνο σύμμαχο κι όχι εχθρό μας!

Έξυπνη διαχείριση χρόνου. Χρόνος=Χρήμα; Όχι μόνο, χρόνος=ζωή κι αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε καλά και να αποτελεί τον οδηγό μας στη διαχείρισή του. Οι έξυπνες λύσεις που μας δίνου διάφορες εφαρμογές είτε για τον υπολογιστή είτε για το κινητό είτε ακόμα και για το smart watch βοηθούν πολύ στο να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

Μια πολύ γνωστή και πολύ λειτουργική εφαρμογή είναι η Lasting. Η εφαρμογή αυτή βοηθάει τα ζευγάρια να διαχειριστούν το χρόνο τους, να αναβαθμίσουν τον τρόπο που σχεδιάζουν την καθημερινότητά του και συνίσταται από πολλούς ειδικούς, τόσο ψυχοθεραπευτές όσο και συμβούλους γάμου.

Όμως πως μπορούμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθεια μιας εφαρμογής να σημιουργήσουμε ένα πλαίσιο διαχείρισης χρόνου; Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να χρονομετρήσουμε κάποιους βασικούς χρόνους, πόσο χρόνο μας παίρνει να πάμε και να έρθουμε στη δουλειά μας, πόσο χρόνο μας παίρνει για να φάμε, πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε τα παιδιά για το σχολείο και γενικά να υπολογίσουμε τους χρόνους της καθημερινότητάς μας.

Η δεύτερη εργασία που απαιτείται είναι δούμε να έχουμε “χαμένους χρόνους” δηλαδή χρόνους στους οποίους πραγματικά δε συμβαίνει τίποτα. και δε μιλάμε για το χρόνο που χρειαζόμαστε για τον εαυτό μας, για τη χαλάρωσή μας ή για να ησυχάσουμε. Μιλάμε για τους χρόνους που χάνουμε στο δρόμο, στο super market, σε κουβέντες στο τηλέφωνο χωρίς κανένα νόημα, σε ανούσιες συναναστροφές και σ’ εκδηλώσεις που γίνονται μόνο για να γίνουν.

Η τρίτη και πιο σημαντική εργασία είναι να αξιολογήσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να βάλουμε προτεραιότητες έτσι ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ποιά είναι τα ουσιώδη και ποιά τα επουσιώδη στοιχεία της ρουτίνας μας.

Έτσι, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καθημερινό pattern, ή περισσότερα, να το/τα καταγράψουμε και να βάλουμε το χρονόμετρό μας να μας ειδοποιεί όταν κάτι πρέπει να τελειώσει και ν’ αρχίσει κάτι άλλο.

Με τον τρόπο αυτό θα βρούμε πραγματικά πολύ περισσότερο χρόνο τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τα παιδιά μας, θ’ αναγνωρίσουμε τα σημαντικά, θα αφαιρέσουμε πολλά ασήμαντα πράγματα και θα επεκτείνουμε το χρόνο των σημαντικών. Η ζωή και η καθημερινότητά μας θα γίνουν ευκολότερες και πιο ευχάριστες, ενώ τα παιδιά μας θα μας βλέπουν περισσότερο και η σχέση μας θα γίνει πιο ουσιαστική! Ας το παλέψουμε!