προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό
ActiveMama ActiveMama » Archives » Η προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό

Η προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό

Η ομαλή εισαγωγή του παιδιού στο κοινωνικό πλαίσιο είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση. Το πρώτο βήμα είναι ο παιδικός σταθμός. Εκεί ανάλογα με την ηλικία, το χαρακτήρα και τις συνήθειες του παιδιού και τη στάση των γονέων συντελείται η πρώτη άμεση κοινωνικοποίηση. Τι προκλήσεις υπάρχουν;

Ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Ένα άγχος που κατακλύζει τους γονείς είναι η προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Συνεχώς αναρωτιέστε ποια θα είναι η αντίδραση του ειδικά τώρα που θα είναι η πρώτη φορά σε αυτό. Το σημαντικό είναι να είστε ήρεμοι καθώς το παιδί πρέπει να νιώσει ασφάλεια . Μία συζήτηση στο σπίτι είναι απαραίτητη ώστε το παιδί να προετοιμαστεί και να γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει στο νέο περιβάλλον.

Φάσεις μέχρι την ομαλοποίηση

• Πρώτες 3 μέρες: πηγαίνετε στον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί και καθίστε περίπου 1 ώρα στην αίθουσα διδασκαλίας. Προσπαθήστε να πηγαίνετε ίδια ώρα κάθε μέρα. Επιστρέψτε στο σπίτι μαζί με το παιδί. Αφήνουμε το παιδί να παίξει, να εξερευνήσει το χώρο και να κοινωνικοποιηθεί χωρίς να ασκήσει κανείς πίεση. Προσπαθήστε να μην έχετε ενεργό ρόλο μέσα στην αίθουσα, να είστε κοντά όμως, σε περίπτωση ανάγκης. Δεν αποχωριζόμαστε το παιδί στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών.
• 4η μέρα: αποχαιρετάτε το παιδί αποφασιστικά όμως βρίσκεστε κάπου κοντά ώστε να επιστρέψετε γρήγορα αν χρειαστεί. Η παιδαγωγός καθοδηγεί το παιδί και στρέφει την προσοχή του σε παιχνίδια για να είναι λιγότερο οδυνηρός ο αποχωρισμός. Του εξηγεί ότι οι γονείς θα επιστρέψουν και το παρηγορεί. Είναι ένα κρίσιμο σημείο αυτό, καθώς αποφασίζεται αν θα συνεχιστεί η απόπειρα αποχωρισμού.
• 5η μέρα: αν το παιδί κλαίει με λυγμούς και θέλει την επιστροφή σας στο χώρο, τότε πρέπει να επιστρέψετε άμεσα. Εάν το παιδί συμπεριφέρεται έτσι, πρέπει να γίνει μια δεύτερη προσπάθεια αποχωρισμού. Πρέπει να περάσουν αρκετές μέρες πριν γίνει αυτό.

Δεύτερη προσπάθεια αποχωρισμού (7η μέρα) 

Ηνέα προσπάθεια αποχωρισμού δεν πρέπει να γίνει νωρίτερα από την έβδομη μέρα. Η παιδαγωγός θα ακολουθήσει τα ίδια βήματα με την πρώτη προσπάθεια και αν στεφθεί με επιτυχία τότε περνάμε στην 8η μέρα, τη φάση σταθεροποίησης.

• Σταθεροποίηση: το παιδί πρέπει ιδανικά να παρακολουθεί το πρόγραμμα του σταθμού για λίγες ώρες την ημέρα. Προς το τέλος όλης της διαδικασίας προσαρμογής, είναι πλέον δυνατή η παραμονή του στον παιδικό σταθμό όλη την ημέρα. Το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να έχει δημιουργήσει με την παιδαγωγό μία στενότερη σχέση μέχρι εν τέλει εκείνη να μπορεί να το φροντίσει πλήρως. Η φάση σταθεροποίησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και είκοσι μέρες. Έτσι θα επιτευχθεί η ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό πιο εύκολα.

• Τελική φάση: όταν το παιδί νιώσει ασφαλές στον παιδικό σταθμό, δηλαδή θα παρηγορηθεί από την παιδαγωγό και θα συνεχίσει το παιχνίδι με το που φύγετε από την αίθουσα, τότε ολοκληρώθηκε η περίοδος προσαρμογής. Πρέπει να είστε πάντα σε ετοιμότητα μήπως υπάρξει κάποια ειδική περίσταση που θα χρειαστεί να παρευρεθείτε.

Η προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά την έκαναν όλοι!

Το να βρεθεί ένα παιδί μακριά από το σπίτι του, σε ένα καινούριο περιβάλλον, όσο καλό και αν είναι αυτό, πάντα θα προκαλεί πρόκληση. Η προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση. Μην ξεχνάμε ότι διαφορετικός χρόνος προσαρμογής απαιτείται για το καθένα από αυτά. Όσο πιο ήρεμοι όμως είστε εσείς τόσο πιο ασφαλή θα νιώθουν και τα παιδιά και ελεύθερα να αφεθούν. Για αυτό το λόγο, ο τρόπος λειτουργίας του παιδικού σταθμού χρειάζεται να συνάδει με τις ανάγκες του παιδιού. Τα ερεθίσματα που θα λάβει θα είναι αμέτρητα και καθοριστικά για τη μετέπειτα ζωή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *