ActiveMama ActiveMama » Archives » εγκυμοσυνη σεξ

Εγκυμοσύνη και σεξ, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η ασφάλεια των επαφών κατά την κύηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής, είναι όμως δυνατό να οδηγήσει και σε επιπλοκές με αποτέλεσμα την απώλεια του εμβρύου. Ας δούμε λίγο μερικές καταστάσεις που θεωρούνται επισφαλείς και εγκυμονούν κινδύνους καθιστώντας απαγορευτική την επαφή κατά την κύηση.

Η ασφάλεια των επαφών κατά την κύηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής, είναι όμως δυνατό να οδηγήσει και σε επιπλοκές με αποτέλεσμα την απώλεια του εμβρύου. Ας δούμε λίγο μερικές καταστάσεις που θεωρούνται επισφαλείς και εγκυμονούν κινδύνους καθιστώντας απαγορευτική την επαφή κατά την κύηση.

Εγκυμοσύνη και σεξ στο πρώτο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη και σεξ. Γενικά, πρέπει να αποφεύγουμε τις επαφές κατά το πρώτο τρίμηνο. Απαγορεύονται αυστηρά όμως εάν: η μήτρα είναι σε οπίσθια κάμψη, υπάρχει κολπική αιμόρροια για άγνωστο λόγο. Ακόμα, αν υπάρχει πιθανή αποκόλληση του πλακούντα, πόνος, πολύδυμη κύηση, χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα, ανεπάρκεια του τραχήλου. Επίσης δε συνίσταται όταν έχει γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

Εγκυμοσύνη και σεξ  στο δεύτερο τρίμηνο

Αφού γίνει η αυχενική διαφάνεια και μετά οι επαφές θεωρούνται γενικά ασφαλείς και μπορούν να συνεχιστούν άφοβα για όλο το 2ο τρίμηνο. Με μια προϋπόθεση: ότι δεν δημιουργούν δυσφορία στην γυναίκα ή ότι δεν εντοπίζονται κάποιοι απαγορευτικοί λόγοι όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εγκυμοσύνη και σεξ στο τρίτο τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο οι επαφές καλό είναι να περιοριστούν. Μετά την 30 εβδομάδα καθώς τόσο με τον μηχανικό ερεθισμό του τραχήλου από το πέος, όσο και από κάποιες ουσίες του σπέρματος μπορεί να πυροδοτηθεί η διαδικασία ενός πρόωρου τοκετού.

Τι μας προσφέρει το sex κατά την κύηση

Οι παραπάνω κίνδυνοι δεν πρέπει για κανένα λόγο, να μας τρομάξουν ή να μας αποθαρρύνουν την επιθυμία για σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ασφαλής, όταν κυλούν όλα φυσιολογικά. Ειδικά αν γίνεται με προσοχή και υπευθυνότητα από το ζευγάρι έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής του.

Είναι διαπιστωμένο ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη συνήθως η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται από το φόβο μήπως προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν  δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι αποχής από την σεξουαλική επαφή, αυτή είναι σημαντικός παράγοντας για το δεσμό του ζευγαριού. Το σεξ φαίνεται να συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της κύησης. Συγχρόνως βελτιώνει την πνευματική υγεία της εγκύου και την σχέση με τον σύντροφό της. Για να δούμε πιο αναλυτικά:

Ισχυροποιούμε τους δεσμούς με το σύντροφό μας

Η προσήλωση μας μόνο στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργεί ενδεχομένως ένα αίσθημα αποξένωσης από το σύντροφο μας. Είναι θεμελιώδους σημασίας να μοιραζόμαστε τη σωματική επαφή. Είναι άλλωστε ένας από τους κύριους πυλώνες διατήρησης του οικοδομήματος που καλείται οικογένεια.

Ανακαλύπτουμε καινούργιες στάσεις

Η ιεραποστολική στάση δεν είναι ενδεδειγμένη για την περίοδο της κύησης καθώς ασκείται πολλή πίεση στην κοιλιά. Η στάση «κουτάλι», όπου το ζευγάρι είναι ξαπλωμένο με φορά προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως είναι καλύτερα ανεκτή. Αλλά και όποια άλλη στάση σας βολεύει ή σας ταιριάζει μπορεί να εμπλουτίσει το “μενού”.

Η σεξουαλική ικανοποίηση είναι πιο έντονη

Η αυξημένη πίεση του αίματος στην ηβική περιοχή, η αυξημένη ευαισθησία των μαστών και ο σαφώς πιο υγρός κόλπος,  συνεπεία των αυξημένων οιστρογόνων, φαίνεται ότι αυξάνει τον αισθησιασμό με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν πιο έντονους οργασμούς.

Ο οργασμός μας χαλαρώνει

Όταν επιτυγχάνεται οργασμός εκκρίνονται ορμόνες που παράγουν ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες θεωρούνται υπεύθυνες για το αίσθημα ευφορίας και ψυχικής γαλήνης. Φαίνεται λοιπόν ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να καταστείλει το αυξημένο επίπεδο άγχους και στρες που φυσιολογικά παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *