φυσιολογικός τοκετός
ActiveMama ActiveMama » Archives » Φυσιολογικός τοκετός vs καισαρικής

Φυσιολογικός τοκετός vs καισαρικής

Φυσιολογικός τοκετός vs καισαρικής. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εμφανίζεται πιο συχνά το “φαινόμενο” καισαρική. Γιατί ; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί ;

Φυσιολογικός τοκετός vs καισαρικής. Εστιάζουμε σε μια χειρουργική επέμβαση που σώζει χιλιάδες ζωές, αλλά χρησιμοποιείται συχνά για λόγους ευκολίας.
Το ποσοστό των καισαρικών αυξάνεται σταθερά. Στην Ελλάδα, το 38% των παιδιών που γεννιούνται είναι μέσω της καισαρικής, δίνοντας στη χώρα μας ένα ευρωπαϊκό “πρωτείο”.

Η προσφυγή σε καισαρική δεν είναι πάντα δικαιολογημένη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι καισαρικές πρέπει να περιορίζονται στο 15% των γεννήσεων. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Ολλανδία (15 %) και η Σλοβενία (14%) ακολουθούν αυτές τις προδιαγραφές. Η επέμβαση αυτή, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όταν η υγεία του παιδιού ή της μητέρας είναι σε κίνδυνο.

Η καισαρική επέτρεψε πολλά παιδιά να γαννηθούν χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, αυτή η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να προορίζεται για ειδικές περιπτώσεις.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις : Υπάρχει η επείγουσα καισαρική, η οποία είναι απαραίτητη όταν συμβαίνει κάτι που σε αναγκάζει να αλλάξεις τον τρόπο του τοκετού και υπάρχει και η προγραμματισμένη καισαρική, η οποία αποφασίζεται εκ των προτέρων για μια γυναίκα που δεν μπορεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. 

Για να αποφασιστεί κατά πόσον πρέπει κανείς να προβεί σε επέμβαση ή όχι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταστάσεις δυσχέρειας του εμβρύου πριν από τη γέννησή του (το μωρό είναι πολύ μεγάλο για τη λεκάνη της μητέρας, του τραχήλου της μήτρας, δυστοκία, κλπ.), όλες τις καταστάσεις που μπορεί να αξιολογηθούν κατά τη χρονική διάρκεια του τοκετού (μητρική ασθένεια, κόπωση, πόνος) και όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μητέρα ή το έμβρυο στο πέρασμα από τον πυελογεννητικό σωλήνα. Σε σχέση με το έμβρυο, η καισαρική μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν είναι πρόωρο, ή αν αυτό συμβαίνει σε μια ανώμαλη προβολή.

Το πρόβλημα που έχει ο φυσιολογικός τοκετός είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα της γέννησης του μωρού. Θα ήταν πολύ πιο άνετο αν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε την ακριβή ημερομηνία της γέννησής μας!
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η προοπτική του πόνου στη γέννα δεν προσελκύει έτσι μερικές φορές δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι η ανάκαμψη μετά από την καισαρική είναι πιο εύκολη, οδηγώντας έτσι όλο και περισσότερες γυναίκες να απαιτούν καισαρική ώστε να εξασφαλίσουν πιο “άνετη” γέννα. Υπάρχουν γυναίκες που δεν θέλουν να γεννήσουν κολπικά.

Κάποτε, δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές αυτές οι αιτήσεις. Σήμερα, ωστόσο, αρκεί η έγκριση μόνο του γιατρού. Η απόφαση αυτή έχει συχνά ψυχολογικά κίνητρα, επειδή οι γυναίκες φοβούνται τον φυσιολογικό τοκετό ή έχουν άλλες ανησυχίες. Θέλουν να είναι σίγουρες ότι το παιδί τους θα γεννηθεί, αυτήν την ημέρα αυτή τη στιγμή και ότι όλα είναι έτοιμα.

Η καισαρική είναι μια πολύ διαδεδομένη και ασφαλής χειρουργική επέμβαση, αν γίνεται σε ιδανικές συνθήκες, της οποίας όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους. Όσον φορά τη μητέρα, ο κολπικός τοκετός είναι ο καλύτερος τρόπος, γιατί η καισαρική παραμένει μια επέμβαση. Μπορεί να προκληθούν, για παράδειγμα, βλάβες στην ουροδόχο κύστη . Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν :

  • Μια μόλυνση που προκαλείται από τα βακτήρια που υπάρχουν στο χειρουργείο. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνετε κατά τη διάρκεια κάθε χειρουργικής επέμβασης, ακόμη και όταν οι κανόνες υγιεινής τηρούνται αυστηρά.
  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, στην οποία, ωστόσο, η ιατρική ομάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει.
  • Μία θρόμβωση ή ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος, που μπορεί να μετακινηθεί προς στους πνεύμονες και να προκαλέσει εμβολή.
    Ακόμα και ο κολπικός τοκετός μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Παρά το γεγονός ότι είναι όλο και πιο αποτελεσματική και ασφαλής, η καισαρική δεν είναι μία επέμβαση ρουτίνας.
Ωστόσο, είναι μια χειρουργική επέμβαση, η πιο κοινή στις δυτικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κίνδυνοι για τη μητέρα ή το παιδί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *