προβληματισμοί  ανησυχίες νέας σύγχρονης μαμάς
ActiveMama ActiveMama » Archives » Προβληματισμοί  και ανησυχίες μιας νέας και σύγχρονης μαμάς

Προβληματισμοί  και ανησυχίες μιας νέας και σύγχρονης μαμάς

Ποιοί είναι οι προβληματισμοί  και οι ανησυχίες μιας νέας και σύγχρονης μαμάς; Τα μωρά είναι σα σφουγγάρια καθώς απορροφούν γρήγορα τις πληροφορίες του περιβάλλοντός τους .Μπορούν, επίσης, να απορροφούν και τα συναισθήματα των άλλων. Μετά τη γέννηση του παιδιού, η μητέρα ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού και η ίδια ικανοποιείται από την ικανοποίηση του παιδιού της. Λειτουργούν σαν μία μονάδα η οποία αλληλεπιδρά και αυτός είναι ένας δεσμός αλληλεξάρτησης.

 

Προβληματισμοί – ανησυχίες νέας σύγχρονης μαμάς. Συνήθως η ευθύνη που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού προκαλεί στη μαμά  έντονο άγχος, φόβο και μια σειρά από αμφιβολίες και βασανιστικές σκέψεις.  Ποιοί είναι όμως οι προβληματισμοί  και οι ανησυχίες μιας νέας και σύγχρονης μαμάς;

  • Ενοχές: ο πολλαπλός ρόλος της μητέρας που χρειάζεται να φροντίζει για τα πάντα μέσα στο σπίτι φέρνει αγωνία. Η ίδια θέλει το παιδί της να είναι ασφαλές και σωστά φροντισμένο ώστε να νιώσει ότι είναι καλός γονιός. Ακόμα και αν αναγκαστεί να αφήσει σε άλλο φροντιστή το παιδί της, βιώνει αγωνία και έχει τύψεις.
  • Προσδοκίες των άλλων: όλοι ανεξαιρέτως έχουν μία άποψη για το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί καλύτερα. Η κριτική που ασκείται από συγγενείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους είναι έντονη και προκαλεί δυσφορία στις μαμάδες. Πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως ειδήμονες και συμβουλεύουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και τις εμπειρίες τους. Αγνοείστε τα λόγια των άλλων και κάνετε αυτό που θεωρείτε εσείς καλό.
  • Επιλόχειος κατάθλιψη: είναι κάτι που βασανίζει πολλές γυναίκες στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και εκείνες που είναι πιο δυνατές. Ζητήστε βοήθεια, εμπιστευτείτε τους αγαπημένους σας ή τον γιατρό σας, μιλήστε για αυτό το θέμα και αποκτήστε και πάλι τη χαρά στη ζωή σας.
Κι άλλοι προβληματισμοί…
  • Θηλασμός: πέρα από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη ή αδύνατη να πραγματοποιηθεί, οι μαμάδες αγχώνονται για το αν μπορούν να θηλάσουν δημόσια ή θα πέσουν πάνω σε επικριτικά βλέμματα.
  • Καθημερινές δουλειές: οι μαμάδες-πολυεργαλεία αντιμετωπίζουν τεράστιο όγκο δουλειάς. Ασχολούνται με το μαγείρεμα, την τακτοποίηση, το σιδέρωμα, τη γενική καθαριότητα. Όλη η μέρα δεν φτάνει για τις εργασίες που έχουν να κάνουν.  Επίσης, το μεγαλύτερο βάρος ευθυνών πέφτει στη μαμά, ακόμα και αν την απαλλάξει ο μπαμπάς από αρκετές δουλειές.
  • Έλλειψη ύπνου: όλοι ξέρουμε πόσο πολύ λείπει ο ύπνος από τους γονείς διότι είναι μονίμως απασχολημένοι να φροντίσουν το μωρό τους, το οποίο έχει συνέχεια ανάγκες (τάισμα, άλλαγμα, πονάκια).
  • Κόπωση: πέρα από τις οικιακές εργασίες που όπως είπαμε, εξαντλούν τα ενεργειακά αποθέματα, υπάρχει και η ψυχολογική κόπωση. Η μέρα μίας μαμάς μπορεί να ξεκινήσει με πανικό ακόμα και για τον πιο απλό λόγο, όπως με το να γκρινιάζει το παιδί επειδή δε θέλει να πάει σχολείο. Τα ξεσπάσματα του παιδιού προκαλούν εκνευρισμό και εντείνουν το άγχος.
  • Ερεθίσματα: Πάντα υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία αν προσφέρει ο γονιός τις κατάλληλες γνώσεις και εφόδια στο παιδί και μερικές φορές υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης. Καλό είναι να επεξεργάζεται και να αφομοιώνει τις πληροφορίες προτού δεχτεί νέες εμπειρίες. Μην ξεχνάμε, στόχος είναι η υγιής ανάπτυξη και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται χρόνος.

 

Πώς να ελέγξουμε το άγχος;

Όποια κι αν είναι η πηγή του άγχους, προσπαθήστε να το αφουγκραστείτε, να το κατανοήσετε και να το διώξετε από τη ζωή σας. Ποια είναι τα βήματα για να γίνει αυτό;

  • Βρείτε την αιτία του προβλήματος.
  • Εστιάστε στον εαυτό σας.
  • Ζητήστε βοήθεια.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η μητέρα είναι ηρωίδα. Οι προβληματισμοί  και οι ανησυχίες μιας νέας και σύγχρονης μαμάς οφείλουν ν’ ακούγονται! Ο ρόλος της σπουδαίος και τόσο αναπόσπαστα ενεργός στη ζωή του παιδιού και γενικότερα της οικογένειας. Το άγχος είναι φυσικό να υπάρχει, το σημαντικό όμως είναι να το κοντρολάρουμε. Οι σχέσεις δεν είναι δυνατόν να είναι πάντα αρμονικές. Έχουν και τα σκαμπανεβάσματα τους. Η αντιμετώπιση των δυσκολιών μας κάνει δυνατές. Βρείτε λοιπόν το ασφαλές σας καταφύγιο και διώξτε τις σκέψεις που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *