καφές γυμναστική
ActiveMama ActiveMama » Archives » Πως ο καφές μας βοηθάει να γυμναστούμε

Πως ο καφές μας βοηθάει να γυμναστούμε

Ξυπνάς το πρωί και σηκώνεσαι με δυσκολία από το κρεβάτι καθώς μοιάζει τόσο μαλακό μπροστά στην απαιτητική καθημερινότητα. Μια από τις πρώτες κινήσεις σου είναι να φτιάξεις καφέ. Στιγμιαίο, εσπρέσο, γαλλικό, με ζάχαρη, γάλα, σκέτο, απλά δεν σκέφτεσαι…

Κάνεις αντανακλαστικά την ίδια κίνηση καθημερινά! Στη συνέχεια ετοιμάζεσαι και ξεκινάς για την πρωινή σου γυμναστική! Χωρίς να έχεις πραγματικά την παραμικρή ιδέα, μία καθημερινή σου συνήθεια, ο καφές, έχει κάνει τη γυμναστική σου ακόμη πιο αποδοτική!

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στην άσκηση;
Αρχικά η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ σου δίνει μια πρώτη μορφή εγρήγορσης καθώς κανένας νυσταγμένος, δεν έκανε σωστά καμία άσκηση, ποτέ. Επιπροσθέτως αρχίζει να αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος για περίπου για μια με δύο ώρες, με αποτέλεσμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά να έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν και να θρέψουν τους μύες ώστε να γίνει η άσκηση πιο αποδοτική. Ο καφές έχει μια σειρά αντιοξειδωτικών που βοηθάει τον οργανισμό μας να έχει μια καλύτερη ευεξία. Εάν τώρα πίνεται με ζάχαρη, ο οργανισμός θα έχει και μια επιπλέον μορφή ενέργειας να κάψει, ενώ αν πίνεται με γάλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειώσει την ικανότητα εκγύμνασής σου. Εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα:

Πώς να πίνω τον καφέ για να με βοηθήσει στην άσκηση;
Βγάζοντας από την εξίσωση το είδος του καφέ, καθώς όλα τα είδη έχουν τουλάχιστον την ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης που χρειάζεται ο άνθρωπος για να τον βοηθήσει στην άσκηση, αναλογιζόμαστε αν μας βοηθάει η ζάχαρη και το γάλα.
Η ζάχαρη αρχικά δεν έχει σημασία αν είναι μαύρη ή λευκή καθώς δεν διαφέρουν θρεπτικά, μιας και έχουν ίδιες θερμίδες, ενώ για να μας χρησιμεύσουν οι φυτικές ίνες της μαύρης θα πρέπει να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες! Η ζάχαρη λοιπόν είναι ένα τρόφιμο που ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα και τη μετατρέπει σε γλυκόζη έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα ως καύσιμο. Ένα άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος μπορεί να την αντικαταστήσει με κάποια γλυκαντική ουσία αλλά εάν ο καφές είναι μέτριος και ειδικά αν δεν επιθυμεί το άτομο να φάει έστω ένα μικρό πρωινό πριν γυμναστεί, τότε μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην άσκηση σε συνδυασμό με την καφεΐνη. Φυσικά δεν συγκρίνεται η μια κουταλιά ζάχαρη με ένα πλήρες πρωινό…
Το γάλα μπορεί θρεπτικά να είναι μια πολύ καλή επιλογή αλλά όταν μιλάμε για άσκηση παίζει εκτός έδρας. Το γάλα είναι ένα υποτονικό διάλυμα πράγμα που σημαίνει με απλά λόγια πως δεν βοηθάει καθόλου στην ενυδάτωσή μας. Όταν λοιπόν πίνουμε καφέ πριν ή μετά τη γυμναστική θα ήταν καλό να αποφεύγαμε το γάλα είτε σκέτο, είτε μέσα στον καφέ.

Πότε να πίνω καφέ;
Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί μόνο εάν γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος. Αν ο στόχος είναι να έχεις ένα καλό ξεκίνημα στη γυμναστική σου τότε περίπου μισή ώρα πριν πρέπει να αρχίσουν οι πρώτες γουλιές καφέ και να σταματήσουν λίγο πριν την άσκηση. Αν ο στόχος σου όμως είναι να αναπληρώσεις τη χαμένη ενέργεια από την άσκηση και να δώσεις το έναυσμα για την υπόλοιπη μέρα σου δυναμικά τότε θα ήταν καλύτερο να έπινες τον καφέ σου μετά και αν βάζεις ζάχαρη να τον πιεις μέτριο. Μόνο αν έχεις πρόβλημα με αϋπνίες συνδυαστικά με τον καφέ θα ήταν καλό να τον αποφύγεις 6 ώρες πριν κοιμηθείς.

Ο καφές είναι μια καλή λύση για να ενισχύσει την ενέργειά σου αλλά δεν μπορείς να βασίζεσαι πάντα σε αυτόν για να έχεις μια καλή επίδοση. Επίσης όταν μιλάμε για κάποιο υγρό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, η καλύτερη επιλογή είναι πάντα ο ηλεκτρολύτης, καθώς αναπληρώνει τα χαμένα θρεπτικά συστατικά στους μύες σου. Σημαντικό είναι ακόμη να προσπαθήσεις να εντάξεις το πρωινό στην καθημερινότητά σου έστω και αν αυτό σημαίνει να χάσεις 10 λεπτά από τον πολυαγαπημένο ύπνο σου. Ένα πλήρες πρωινό θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια από 10 λεπτά ύπνου παραπάνω. Την επόμενη φορά που θα πιεις καφέ θυμήσου: Το καλό που κάνεις στον οργανισμό σου μπορεί να γίνει πάντα καλύτερο αν συνδυαστεί με σωστή διατροφή χωρίς υπερβολές..!

Μιχάλης Κάβδας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *