παλίνδρομη κύηση
ActiveMama ActiveMama » Archives » Παλίνδρομη κύηση, τι συμβαίνει;

Παλίνδρομη κύηση, τι συμβαίνει;

Παλίνδρομη ονομάζεται η κύηση που συνεχίζεται όμως δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Η γυναίκα μπορεί να μην αντιληφθεί την επιπλοκή, καθώς δεν εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα αποβολής, όπως κολπική αιμορραγία και πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Παλίνδρομη ονομάζεται η κύηση που συνεχίζεται όμως δεν εξελίσσεται φυσιολογικά. Η γυναίκα μπορεί να μην αντιληφθεί την επιπλοκή, καθώς δεν εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα αποβολής, όπως κολπική αιμορραγία και πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Στην παλίνδρομη κύηση, ο αμνιακός σάκος μπορεί να είναι κενός (ανεμβρυονικός σάκκος – blighted ovum) ή το έμβρυο να μην καταφέρει να ζήσει πέραν των πρώτων 20 εβδομάδων της κύησης.Πιθανά αίτια της παλίνδρομης κύησης είναι τα εξής:

  • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  • Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες
  • Ορμονικά προβλήματα
  • Λοίμωξη
  • Παχυσαρκία
  • Διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος της μητέρας
  • Διαταραχές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Συστημική νόσος της μητέρας (όπως διαβήτης για τον οποίο δε λαμβάνεται θεραπεία)
  • Κάπνισμα
Ποιές συγκεκριμένες ομάδες γυναικών κινδυνεύουν περισσότερο από μια  παλίνδρομη κύηση; Ας δούμε μερικές ομάδες γυναικών με αυξημένες πιθανότητες:
  •  γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με τον κίνδυνο να αυξάνεται σταθερά από την ηλικία των 30 – ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο στην ηλικία 35-40 και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος μετά τα 40
  • γυναίκες που έχουν αποβάλει στο παρελθόν

Η διάγνωση για παλίνδρομη κύηση προκύπτει συνήθως όταν τα επίπεδα της Χoριακής Γοναδοτροπίνης (HCG) δεν έχουν αυξηθεί όπως αναμένεται σε μια φυσιολογική κύηση, όταν στον υπέρηχο δεν εντοπίζεται έμβρυο ή όταν υπάρχει έμβρυο χωρίς καρδιακό παλμό.

Παλίνδρομη κύηση & απόξεση: Πότε χρειάζεται απόξεση
Η αποβολή χωρίς απόξεση μήτρας δεν είναι εφικτή σε αρκετές περιπτώσεις. Μερικές φορές μετά από μία παλίνδρομη κύηση, παραμένουν ιστοί στην κοιλότητα της μήτρας, ο οποίοι πρέπει να αφαιρεθούν, προκειμένου να εκκενωθεί η κοιλότητα της μήτρας. Η απόξεση αποφασίζεται από τον ιατρό, όταν η κύηση είναι μη βιώσιμη και η αποβολή δεν έχει γίνει φυσικά (ατελής αποβολή).
 
Η διαδικασία
Με γενική αναισθησία πραγματοποιείται η απόξεση της μήτρας σε παλίνδρομη κύηση, η οποία διαρκεί 20 λεπτά. Πριν το χειρουργείο, ο γιατρός βοηθάει με φάρμακα τον τράχηλο να διασταλεί, μειώνοντας σημαντικά τις επιπλοκές. Κατόπιν στο περιεχόμενο της κοιλότητας της μήτρας γίνεται αναρρόφηση με ειδικό εργαλείο, την ξέστρα. Ο τράχηλος επανέρχεται στο μέγεθός του από μόνος του μετά το πέρας της επέμβασης. Αν είναι απαραίτητο, οι ιστοί που αφαιρέθηκαν μπορούν να σταλούν για εργαστηριακή εξέταση.
 
Επανεξέταση
Προτείνεται πάντοτε η επανεξέταση στο ιατρείο σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την επέμβαση. Τότε θα ελεγχθεί η κοιλότητα της μήτρας με υπέρηχο. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των γυναικών μετά από παλίνδρομη αποβολή, έχει στο μέλλον μία υγιή κύηση. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να επανέλθει ψυχολογικά και προσπαθήστε πάλι να μείνετε έγκυος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *