ActiveMama ActiveMama » Archives » Αισθητηριακό παιχνίδι, πολλά ακούμε αλλά…

Αισθητηριακό παιχνίδι, πολλά ακούμε αλλά…

Το αιθητηριακό παιχνίδι είναι μια μορφή δραστηριότητων με πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Αφορά ηλικίες από τους πρώτους μήνες ενός παιδιού μέχρι και την αισθητηριακή του ολοκλήρωση. Οι πιο γνωστές αισθητηριακές δραστηριότητες είναι το messy play και το sensory play.

Πολύ έχει γίνει κουβέντα τον τελευταίο καιρό για τις αισθητηριακές δραστηριότητες και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν σε γονείς και παιδιά να κάνουν messy play.

Ποιές είναι οι αισθητηριακές δραστηριότητες

Τι ακριβώς είναι όμως οι αισθητηριακές δραστηριότητες και σε ποιό κοινό απευθύνονται; Είναι για όλες τις ηλικίες ή είναι περιοριορισμένες στη βρεφική και την πρώιμη νηπιακή ηλικία (έως και 4 ετών); Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας οι αισθητηριακές δραστηριότητες διαμορφώνουν τα ασφαλή πλαίσια της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Διότι είναι αποτελεσματικές μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων ετών και δε τις συνιστά για μεγαλύτερες ηλικίες. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η γνωστή πλατφόρμα Pathways .Τις συνιστά για ηλικίες από 4-6 ετών προτείνει δραστηριότητες συνθετικές ή αφαιρετικές προκειμένου τα παιδιά ν’ αποκτήσουν δεξιότητες και ικανότητες της ηλικίας τους.

Οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι ιδανικές για τα μωρά και τα νήπια έως 4 ετών. Μέσα από αυτλες κατακτούν συγκεκριμένα αναπτυξιακά ορόσημα. Η λεπτή κινητικότητα, η κατανόηση του περιβάλλοντος, η διαμόρφωση αισθητηριακών κριτηρίων είναι μερικά από αυτά. Ενισχύουν την αισθητηριακή ολοκλήρωση και αναπτύσσουν την επικοινωνιακή ικανότητα των παιδιών και την ικανότητα της αλληλεπίδρασής τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τόσο το messy play και πολύ περισσότερο το sensory play γίνεται χωρίς κάποια συστηματική και μεθοδολογική προσέγγιση. Ειδικά το messy play ως δραστηριότητα πολλές φορές απευθύνεται και σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο και στόχευση. Πρέπει να ορίσουμε σαφώς το τι κατακτούν τα παιδιά μέσα από τις αισθητηριακές δραστηριότητες. Αυτό είναι πραγματικά ένας λόγος υποβάθμισης των αισθητηριακών δραστηριοτήτων. Ακόμη περισσότερο, οι δραστηριότητες αυτές δε σχεδιάζονται από παιδαγωγούς. Αυτό το γεγονός διαμορφώνει εντελώς λανθασμένες προσεγγίσεις σχετικά με την ωφέλεια που μπορούν να έχουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Το κέντρο βιωματικής εκπαίδευσης Active Babies & Kids διαθέτει εδώ και κάποια χρόνια μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Είναι σχεδιασμένη από την παιδαγωγό Γεωργία Ζαρκάδα κι ενισχυμένη από μεθοδολογικά εργαλεία βιωματικής εκπαίδευσης και ζωντανής προσομοίωσης. Γιατί, τόσο το messy play αλλά κυρίως το sensory play (από 6-18 μηνών) γίνονται με βάση συγκεκριμένες στοχεύσεις. Αυτές οι στοχεύσεις αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *