Δραστηριότητες για βρέφη έως 1 έτους
ActiveMama ActiveMama » Archives » Δραστηριότητες για βρέφη (από τη γέννηση έως 1 έτους)

Δραστηριότητες για βρέφη (από τη γέννηση έως 1 έτους)

Τα παιδιά έχουν έντονη περιέργεια για ότι συμβαίνει γύρω τους και όσο μεγαλώνουν γίνονται όλο και πιο δραστήρια. Από την ώρα που γεννιούνται, αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με διασκεδαστικό τρόπο, όπως ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδι. Για να δούμε μερικές απλές κι εύκολες δραστηριότητες για βρέφη.

Δραστηριότητες για βρέφη (από τη γέννηση έως 1 έτους)

Οι δραστηριότητες για βρέφη είναι απολύτως αναγκαίες. Το παιδί μπαίνει σταδιακά στον κόσμο της μάθησης και εξελίσσει τις δεξιότητες του. Η ασφάλεια, η αγάπη και η διασκεδαστική εκπαίδευση, το ενδυναμώνουν και το κάνουν πιο ανεξάρτητο και έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο. Οι γονείς μπορούν να ενσωματώσουν μια σειρά δραστηριοτήτων στην καθημερινή τους ρουτίνα και να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ιδέες για παιχνίδια
  1. Παιχνίδι με φούσκες: σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τις κινήσεις των χεριών τους, καθώς  κυνηγούν τις σαπουνόφουσκες  και τις σκάνε. Επίσης, ενισχύεται η αδρή τους κινητικότητα και ο συντονισμός των χεριού-ματιού.
  2. Παιχνίδι με μπάλες: αυτό το παιχνίδι μπορεί να γίνει με αμέτρητους τρόπους. Βολές σε καλάθι, bowling, ποδόσφαιρο, πέταμα στον αέρα ή απλό κύλισμα σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή και σε εξωτερικό χώρο βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί τον χώρο, να συντονίσει τις κινήσεις του, να κοινωνικοποιηθεί και να νιώσει το αίσθημα της επίτευξης. Επίσης, ενδυναμώνει τους μύες στα χέρια και τα πόδια.
Δημιουργική δραστηριότητα
  1. Ζωγραφική/ πλαστελίνη: τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους και ν’ αναπτύξουν τον αυθορμητισμό τους. Με μαρκαδόρους, κραγιόνια, μαγνητικό πίνακα ζωγραφικής, σχεδιάζουν και δημιουργήσουν τις πιο ξεχωριστές καλλιτεχνίες. Έρχονται σε επαφή με πολλά υλικά, χρώματα και υφές. Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα καθώς το παιδί μπορεί να επαναλάβει το ίδιο σχέδιο στη ζωγραφιά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Με τις πλαστελίνες – υπάρχουν πολλές διαθέσιμες συνταγές για να κατασκευάσετε μόνοι σας πλαστελίνη σε περίπτωση που φοβάστε να μη την βάλουνε στο στόμα τους-, χρησιμοποιεί τα χεράκια του και πλάθει όποιο σχέδιο θέλει. Η δραστηριότητα αυτή τα διασκεδάζει και παράλληλα προωθεί την κινητική δεξιότητα των παιδιών, αφού αναγνωρίζουν τη δύναμη που χρησιμοποιούν για να παραμορφώσουν την πλαστελίνη ή να κρατήσουν τον μαρκαδόρο.
  2. Χορός και τραγούδι: τα παιδιά μαθαίνουν καινούριες λέξεις, ανακαλύπτουν χορευτικές κινήσεις, αντιλαμβάνονται το ρυθμό και ακολουθούν τον παλμό της μουσικής. Η κίνηση στον ρυθμό της μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυσικού συντονισμού και των μιμητικών δεξιοτήτων.
Βιβλία – Φαντασία – Ψυχαγωγία
  1. Βιβλία: ένας ωραίος τρόπος για να απασχοληθεί το παιδί παραγωγικά και να διεγερθεί η φαντασία. Ενδιαφέρουσες ιστορίες και εικόνες, προκαλούν τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα και μπορούν να διδάξουν και να ψυχαγωγήσουν. Ενισχύεται η επικοινωνία και η ανάπτυξη της γλώσσας. Επίσης, με τα χεράκια του μπορεί να γυρίζει τις σελίδες και να ενισχύσει την αίσθηση της αφής.
  2. Τουβλάκια: δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μόνο τουβλάκια. Καλή ιδέα είναι τα μαξιλάρια, τα κουτιά, πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι. Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν και να γκρεμίσουν αυτό που έχτισαν. Τους αρέσει ιδιαίτερα να τοποθετούν πράγματα μέσα σε άλλα κουτιά οπότε μαθαίνουν ότι το να τακτοποιείς τον χώρο είναι παράλληλη ευχάριστη διαδικασία. Θα έρθουν σε επαφή με πολλά υλικά, χρώματα, σχήματα και μεγέθη.
  3. Παζλ: η ασχολία με τα παζλ είναι πολύ σημαντική. Τα κομμάτια είναι λίγα και μεγάλα με διαφορετικά χρώματα και υλικό (ξύλινα, χάρτινα κ.α.) και μπορούν εύκολα τα παιδιά να τα ενώσουν. Μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους με ερωτήσεις που θα τα κατευθύνουν ώστε να πετύχουν το πάζλ.
  4. Νερό: τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφραστούν, να βραχούν και να διασκεδάσουν χωρίς περιορισμούς. Γεμίζουμε λεκάνες με νερό και προσθέτουμε και άλλα αντικείμενα για περισσότερη δράση (άμμο, χώμα, αφρό). Αυτή η ευχάριστη ασχολία καλλιεργεί την αυτονομία, κάνει το παιδί να αποκτήσει δεξιότητες και το κάνει πιο αποδοτικό. Το ίδιο συγκεντρώνεται, στρέφει την προσοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό, αφού το νερό είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και  εμπλουτίζει τις γνώσεις του με μαθηματικές και επιστημονικές έννοιες (φυσική, μαθηματικά, λογική).
Παιχνίδι, παιχνίδι, παιχνίδι…

Το παιχνίδι πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα του παιδιού. Όπως είδαμε είναι το πλέον κατάλληλο εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών, ανεξαρτήτου ηλικίας. Είτε είναι στο σπίτι, είτε σε εξωτερικό χώρο, είναι πολύ απλό να πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες που περιγράψαμε πιο πάνω. Ένα είναι σίγουρο: μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *